• antiinflamator natural
  • antifungic
  • antiseptic

 

Beneficii pentru sănătate

 

Frunzele de rozmarin conțin anumite fitochimicale (compuși derivați din plante) cunoscute pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor și de promovare a sănătății.

 

Părțile plantei, în special florile, includ antioxidantul fenolic acidul rosmarinic, precum și numeroase uleiuri esențiale volatile benefice pentru sănătate, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, α-pinen, etc. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile lor rubefaciente (contrairitante), antiinflamatoare, antialergice, antifungice și antiseptice.

 

Frunzele de rozmarin furnizează doar 131 de calorii la 100 de grame și nu conțin colesterol. Pe lângă nutrienți, această plantă umilă conține multe componente non-nutriționale demne de menționat, cum ar fi fibrele alimentare (37% din RDA).

 

Planta este excepțional de bogată în multe grupe de vitamine B complex, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina. Este una dintre plantele care conțin niveluri ridicate de folati, oferind aproximativ 109 µg la 100 de grame (aproximativ 27% din RDA). Folatii sunt esențiali pentru sinteza ADN-ului și, atunci când sunt administrați în perioada peri-concepțională, pot ajuta la prevenirea defectelor tubului neural la nou-născuți.

 

Rozmarinul conține cantități mari de vitamina A, 2924 UI la 100 de grame sau aproximativ 97% din RDA. Câteva frunze pe zi în dietă ar contribui suficient la această vitamină.

 

Vitamina A este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și este esențială pentru vedere. Este necesară și pentru menținerea unei mucoase și a pielii sănătoase. Consumul de alimente naturale bogate în vitamina A este cunoscut pentru a ajuta organismul să se protejeze împotriva cancerelor la plămâni și la cavitatea bucală.

 

Frunzele proaspete de rozmarin sunt o sursă bună de vitamina antioxidantă, vitamina C, conținând aproximativ 22 mg la 100 de grame, aproximativ 37% din RDA. Aceasta este esențială pentru sinteza colagenului în organismul uman. Colagenul este principalul proteină structurală din organism necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, pielii, organelor și oaselor.

 

Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să se protejeze împotriva scorbutului, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și să elimine radicalii liberi pro-inflamatori dăunători din organism.

 

Părțile plantei de rozmarin, proaspete sau uscate, sunt o sursă bogată de minerale precum potasiu, calciu, fier, mangan, cupru și magneziu. Potasiul este un component important al fluidelor celulare și corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Organismul uman utilizează manganul ca un cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutază.

 

Planta este o sursă excelentă de fier, conținând 6,65 mg la 100 de grame de frunze proaspete (aproximativ 83% din RDA). Fierul, fiind un component al hemoglobinei din globulele roșii, determină capacitatea de transport a oxigenului a sângelui.

 

Descriere plantă aromatică

 

Minunat de parfumat, rozmarinul este condimentul perfect pe care să îl ai în grădina ta de bucătărie. Este una dintre plantele recunoscute pentru fitonutrienții, antioxidanții și uleiurile esențiale remarcabile care aduc beneficii sănătății.

 

Rozmarinul aparține familiei Lamiaceae, din genul Rosmarinus. Numele său botanic este Rosmarinus officinalis.

 

Se crede că această plantă are originea în regiunea Mediteraneană, unde creștea ca un arbust peren, mereu verde, care se răspândește în mod sălbatic. Astăzi, este cultivat în aproape toate părțile zonei Mediteraneene și în Asia Mică ca o plantă culinară majoră.

 

Rozmarinul prosperă în soluri bine drenate și alcaline. Preferă condiții însorite, dar în același timp are nevoie de adăpost împotriva vânturilor puternice. Planta ajunge la o înălțime de aproximativ 1,5-3 metri. Tulpinile sale stufoase și lăstarii tineri pufosi sunt acoperiți de frunze asemănătoare cu acele, înguste, de aproximativ 2,5 cm lungime – verzi închis la suprafață și gri dedesubt. Planta produce raceme scurte de flori mici, albastre ca marea, care apar la începutul verii.

 

Părțile plantei, inclusiv florile și frunzele, au un parfum care este puternic aromatic și oarecum camforat (asemănător cu camforul).

 

Pe lângă scopurile culinare și medicinale, lăstarii, florile și frunzele de rozmarin sunt tradițional folosiți în festivaluri și ceremonii de nuntă pentru a decora sălile de banchet, dar și ca tămâie pentru a îndepărta influențele nefaste.

 

Cumpărarea si păstrarea

 

Este în general crescută ca o plantă de grădină, astfel încât frunzele sale proaspete sunt disponibile pentru a fi utilizate ori de câte ori este necesar. Rozmarinul proaspăt trebuie depozitat în frigider în pungi de plastic. Rozmarinul uscat trebuie să fie păstrat într-un recipient etanș și plasat într-un loc răcoros, întunecat și uscat, și se va păstra timp de câteva luni.

 

Utilizare culinară

 

Se spală frunzele proaspete în apă rece pentru a elimina orice urmă de praf sau reziduri de pesticide. În scopul de a păstra aroma și gustul intact, planta este, în general, adăugată în rețete în ultimele momente, deoarece fierberea prelungită ar duce la evaporarea uleiurilor esențiale.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Frunzele proaspete sau uscate de rozmarin fac parte din bucătăria mediteraneană, și sunt folosite în prepararea multor rețete. Planta este folosită la salate, supe, legume coapte și feluri de mâncare din carne. Rozmarinul merge bine cu roșii, vinete, cartofi copți și dovlecei. Ceaiul de rozmarin este o băutură populară în regiunea mediteraneană.

 

Utilizare medicală

 

Acidul rosmarinic este un antioxidant polifenolic natural găsit în rozmarin și are și funcții antibacteriene și antiinflamatorii. Atunci când este aplicat pe scalp, stimulează funcția bulbului firelor de păr și ajută la prevenirea prematură a cheliei. Este de asemenea un remediu eficace pentru prevenirea și tratarea mătreței. Ceaiul de rozmarin este un bun remediu pentru eliminarea durerilor de cap, nervozității, răcelii și depresiei.

 

Profilul de siguranta

 

Rozmarinul, in cazuri rare, ar putea provoca avort spontan la femeile insarcinate atunci cand este consumat in cantitati mari.

 

Valori nutriționale

 

Rosmarin (Rosmarinus officinalis), frunze proaspete, valori nutriționale per 100 g.

 

Ce conține rozmarinul:

 

Principiu Valoare Nutrient Procent din RDA
Energie 131 Kcal 6.5%
Carbohidrați 20.70 g 16%
Proteine 3.31 g 6%
Grăsime Totală 5.86 g 20%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 14.10 g 37%
Vitamine    
Folati 109 mcg 27%
Niacină 0.912 mg 6%
Acid Pantothenic 0.804 mg 16%
Piridoxină 0.336 mg 26%
Riboflavină 0.152 mg 12%
Tiamină 0.036 mg 3%
Vitamina A 2924 IU 97%
Vitamina C 21.8 mg 26%
Electroliți    
Sodiu 26 mg 2%
Potasiu 668 mg 14%
Minerale    
Calciu 317 mg 32%
Cupru 0.301 mg 33%
Fier 6.65 mg 83%
Magneziu 91 mg 23%
Mangan 0.960 mg 42%
Zinc 0.93 mg 8.5%